1919. május 29.

A Miskolc visszavétele utáni mintegy egyhetes harcokban a csehek ellenállása meggyengül. A Vörös Hadsereg visszafoglalja Putnokot, Losoncot és Ipolyságot.

A Csehszlovák Légió harci morálcsökkenésének oka lehet, hogy soraiban számos olasz harcol, akik érthetően nem érzik annyira magukénak a küzdelmet, amikor már nem csak könnyű csetepatékról van szó. A cseh katonáknak sem honvédő, hanem hódító háborúért kellene lelkesednie. A besorozott szlovákok hozzáállása is vegyes lehet, nem lehet még világos a számukra, milyen célokért kell harcolniuk. A cseh impérium nem feltétlenül jelent számukra motivációt, hiszen nem arról van szó, hogy saját, szlovák hazát szerezhetnek maguknak.
A Sajó völgyében előretörő zászlóalj oszlopának parancsnoka a később vitézi címet is nyert Tóth Imre százados, aki a Nagy Háborúban tanúsított hősiessége révén (arany vitézségi érem) vált altisztté, majd tisztté. Vezetésével foglalja el a magyar Vörös Hadsereg pár nap alatt Tornaalját, Pelsőcöt, Rozsnyót, majd a Dobsina melletti Ökörhegyet. Jelentős győzelmek ezek, innen már nincs messze az ezeréves határ.